Κυκλοφορία CD & LP – Συγκατοίκηση Κ.ΒΗΤΑ – ARTéfacts ensemble

 

 

Συγκατοικηση

Κ. Βήτα – Κορνήλιος Σελαμσής – ARTéfacts ensemble – Θεοδώρα Μπάκα

Mια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του K.BHTA από χαρισματικούς μουσικούς που παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Κυκλοφορεί σε LP & CD και ψηφιακές πλατφόρμες (i-tunes, Spotify, κλπ) στις 28.9.2016

Η γοητευτική επανασύνθεση μιας εικοσάχρονης μουσικής διαδρομής από ένα χαρισματικό σύνολο.    

 

Το ARTéfacts Ensemble αντικαθιστά τους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Βήτα με τον φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων, απελευθερώνοντας τις ηλεκτρονικές μουσικές που αγαπήσαμε. Ο Κωνσταντίνος Βήτα, το ARTéfacts Ensemble, 20 μουσικοί, η Θεοδώρα Μπάκα και ο Κορνήλιος Σελαμσής που ανέλαβε την ενορχήστρωση  «συγκατοίκησαν» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 σε ένα σπάνιο οπτικοακουστικό θέαμα. Ακριβώς τρία χρόνια μετά, η Συγκατοίκηση κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 από την Puzzlemusik σε LP, CD και σε ψηφιακή έκδοση (i-tunes, Spotify, Tidal, Google Play, Deezer, Shazam και πολλές ακόμη). H Συγκατοίκηση αποτελεί ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 28 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Το 2003, ο Κ. Βήτα κυκλοφόρησε τις δικές του «Transformations» μεταμορφώνοντας αγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Σε μία συνέντευξή του είχε πει τα εξής: «Δεν με ενδιέφερε να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον…». Δέκα χρόνια αργότερα συμβαίνει το ίδιο, αντιστρόφως: κάποιοι άλλοι (με παρεμφερείς απόψεις πάνω στην τέχνη των αναδιατυπώσεων), μετασχηματίζουν τις δικές του συνθέσεις.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποια κομμάτια του Κ. Βήτα διασκευασμένα για φυσικά όργανα, αλλά για μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία, έξω από κάθε υποψία συμβατικότητας.

 

Το σύνολο ARTéfacts ensemble από το 2007 κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς των «τριάντα-κάτι» ετών. Είναι όλοι δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων, φίλοι, συμμέτοχοι κοινών αναζητήσεων πολύ μακριά από αναχρονιστικά πρωτόκολλα κλασικής τυπολατρίας. Ενδεικτικό το ότι στις εμφανίσεις τους σκηνοθετούν ως και τα διαλείμματα! Ελεύθερα αναδημιουργώντας θέματα του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Και το εννοούν.

 

Ο Κορνήλιος Σελαμσής είναι ένας συνθέτης που ισορροπεί ανάμεσα στη σύγχρονη κλασσική μουσική και τη μουσική για το θέατρο, τις δύο κύριες δραστηριότητές του οι οποίες συναντώνται στην εμμονή ενός ανθρώπου για τις πολλαπλές φύσεις της γλώσσας και κυρίως της λειτουργίας της ως ηχητικού γεγονότος. Έργα του έχουν παραγγελθεί και παιχθεί από το ASKO Ensemble, το Nieuw Ensemble, το Enseble de Ereprijs, τη φιλαρμονική ορχήστρα του Łódz, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Artéfacts Ensemble, το Ventus Ensemble κ.α. στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τον Καναδά κ.α. Από το Μάιο του 2014 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς συναυλιών Τρίτες Παράλληλες που λαμβάνει χώρα στο θέατρο Πόρτα.

 

Η Θεοδώρα Μπάκα, μεσόφωνος, απόφοιτος των Τμημάτων Όπερας και Μουσικής δωματίου της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Αννοβέρου (Γερμανία). Έχει συνεργαστεί με ΕΛΣ, ΜΜΘ, Θέατρο στον Βην (Βιέννη), καθώς και τα λυρικά θέατρα Περμ (Ρωσία), Λισαβόνας, Φερράρας κ.ά. Έχει συμπράξει με ΚΟΑ, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Complesso Barocco, Latinitas Nostra, Ex Silentio. Εμφανίζεται διεθνώς τραγουδώντας παλαιά μουσική, τραγούδια (Lieder) και έργα σύγχρονων δημιουργών.

 

Σημείωμα Κορνήλιου Σελαμσή & ARTéfacts ensemble

Η Συγκατοίκηση είναι μια επιλογή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια έκβαση θα έχει. Η Συγκατοίκηση είναι μια πράξη που γεννιέται απ’ την ανάγκη να μοιραστούμε τα πρακτικά βάρη ή από την ανάγκη να μοιραστούμε ακόμη περισσότερο χρόνο με ένα ή περισσότερα προσφιλή πρόσωπα. Πολύ συχνά η Συγκατοίκηση είναι μια διαδικασία που δεν έχει καλό τέλος. Μια στιγμή τα πρόσωπα αποκαλύπτονται και πολύ συχνά δεν είναι τα πρόσωπα που φανταστήκαμε, η κοινή ζωή μας δεν είναι αυτή που ελπίζαμε. Όχι όμως σε αυτή τη Συγκατοίκηση. Ο Κωνσταντίνος κι εμείς συνυπάρχουμε σε ένα σπίτι που είναι αληθινά ευρύχωρο. Πλήρες σεβασμού και αγάπης. Μέσα του κινούμαστε με τόση ελευθερία και απλώς επηρεάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ο χρόνος περνάει. Κανείς δεν αισθάνεται την υπεροχή κανενός και, παρότι όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το σπίτι είναι μουσική, θόρυβος και σωματική προσπάθεια κάποιες στιγμές δεν ακούγεται τίποτα, οι άνθρωποι στέκονται ακίνητοι και σιωπηλοί για να τεθούν ξανά σε κίνηση με απόλυτο συγχρονισμό σε μια στιγμή. Ελπίζουμε και ο κάθε ένας ακροατής που ακούει αυτό τον δίσκο να μας επισκεφθεί και να καταλάβει ένα κομμάτι ελεύθερου χώρου μέσα σε αυτό το οίκημα.

 

Η Συγκατοίκηση αποτελεί ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 28 Σεπτεμβρίου 2013.

Ηχοληψία: Νίκος Καραπιπέρης, Editing – Μίξη: Guido De Flaviis Mastering: Sweetspot – Γιάννης Χριστοδουλάτος

Εκτός από το τραγούδι  «Το Δωμάτιο» που ηχογραφήθηκε στα Sierra Studios. Ηχοληψία: Αλέξανδρος Χρυσίδης Editing – Μίξη: Guido De Flaviis Mastering: Sweetspot – Γιάννης Χριστοδουλάτος

Artwork: Beetroot

 

Tracklist:
1.Ατελείωτα Χρυσάνθεμα
2. Το κοράκι
3. Το Δωμάτιο
4. Κύκλωπας
5. Θήτα
6. Το άστρο
7. Ασύρματος Κόσμος
8. Νέα Ζωή

Το παραπάνω tracklist αφορά στην έκδοση βινυλίου. Το cd καθώς και η ψηφιακή έκδοση περιλαμβάνουν 4 επιπλέον κομμάτια: Πάρκο, Ταξίδι στη Γη, Η νύχτα, Ποπ Κατσαρίδα.

 

You Tube links:

To Δωμάτιο | K. BHTA & ARTéfacts ensemble στη Στέγη https://www.youtube.com/watch?v=DqSfFjp4Xec

Nύχτα | K BHTA & ARTéfacts ensemble στη Στέγη https://www.youtube.com/watch?v=cN3v4TFUWGM

ARTéfacts ensemble & Κ ΒΗΤΑ στη Στέγη | Συγκατοίκηση  https://www.youtube.com/watch?v=6wnlw15nPYg

 

Soundcloud link : Νέα Ζωή   soundcloud.com/puzzlemusik/nea-zoi

 

Η  Συγκατοίκηση  είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση www.sgt.gr  που εκδίδεται και διανέμεται από την Puzzlemusik www.puzzlemusik.com  E-mail: puzzlemusik@gmail.com

 

K.Βήτα: www.kbhta.gr

Κορνήλιος Σελαμσής:  www.facebook.com/kornilios.selamsis
ARTéfacts ensemble: www.facebook.com/artefactsensemble.gr

Θεοδώρα Μπάκα:  https://www.facebook.com/theodora.baka.9