Η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού της θάλασσας έχει πλέον κατέβει κάτω από τους 15,6 βαθμούς Κελσίου. Είναι πλέον σε αυτές τις τιμές που μπορεί να σε σκοτώσει σε λιγότερο από ένα λεπτό.
By athens on February 6, 2023 12:21 pm in Αθλητισμός, Ατομικά αθλήματα, Επιστήμη, Υγεία
Η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού της θάλασσας έχει πλέον κατέβει κάτω από τους 15,6 βαθμούς Κελσίου. Είναι πλέον σε αυτές τις τιμές που μπορεί να σε σκοτώσει.
Το κρύο νερό μπορεί να σας σκοτώσει μέσα σε δευτερόλεπτα
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)
Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στο Κρύο Νερό (National Center of Cold Water Safety) : “Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το νερό μεταξύ 50-60 F (10-15,5 C) μπορεί να σας σκοτώσει σε λιγότερο από ένα λεπτό. Είναι πραγματικά τόσο επικίνδυνο που σκοτώνει πολλούς ανθρώπους μέσα σε δευτερόλεπτα. Όχι λόγω υποθερμίας ή ανικανότητας, αλλά μάλλον λόγω ψυχρού σοκ και αποτυχίας στην κολύμβηση”.
Όταν μπαίνουν σε κρύο νερό η κατανάλωση οξυγόνου ανεβαίνει σημαντικά ακόμα και στα 2λίτρα όπως και εάν κάναμε μία έντονη σωματική προσπάθεια. Το NCCWS αναφέρει σχετικά : “ Χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν αφού έπεσαν σε κρύο νερό και πολλοί από αυτούς πέθαναν πριν καν προλάβουν να φτάσουν στην επιφάνεια – γιατί αν λαχανιάσεις όταν το κεφάλι σου είναι κάτω από το νερό, θα πνιγείς. Αυτά είναι επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκτιμήσουν – επειδή δεν έχουν εμπειρία να βρίσκονται σε πραγματικά κρύο νερό. Πολλοί άνθρωποι πνίγονται επίσης μέσα σε λίγα λεπτά επειδή τα χέρια τους είναι πολύ κρύα για να συνεχίσουν να κολυμπούν και δεν φορούν σωσίβιο”.
Πρώτη Απειλή – Απώλεια Ελέγχου της Αναπνοής
Κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών του ψυχρού σοκ, και συχνά για πολύ περισσότερο, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αδύνατο να θέσουν υπό έλεγχο την αναπνοή τους. Τα αναπνευστικά προβλήματα περιλαμβάνουν λαχανιασμό, υπεραερισμό, δυσκολία στο κράτημα της αναπνοής και τρομακτικό αίσθημα δύσπνοιας ή ασφυξίας.
Δεύτερη Απειλή – Προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης
Η βύθιση σε κρύο νερό προκαλεί μια στιγμιαία και μαζική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης επειδή όλα τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας συστέλλονται ως απόκριση στην ξαφνική ψύξη. Σε ευάλωτα άτομα, αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.
Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στις έντονες καρδιακές αρρυθμίες.
Όπως αναφέρουν οι Michael Shuttock & Michael Tripton : “Η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υψηλή συχνότητα καρδιακών αρρυθμιών σε υγιείς εθελοντές. Η βύθιση και η απελευθέρωση της συγκράτησης της αναπνοής μπορεί να ενεργοποιήσει δύο ισχυρές και ανταγωνιστικές αποκρίσεις: την «απόκριση ψυχρού σοκ» και την «απόκριση κατάδυσης». Το πρώτο περιλαμβάνει την ενεργοποίηση μιας συμπαθητικά καθοδηγούμενης ταχυκαρδίας ενώ το δεύτερο προάγει μια βραδυκαρδία που προκαλείται από παρασυμπαθητικά. Προτείνουμε ότι η ισχυρή και ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δύο άκρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος («αυτόνομη σύγκρουση») μπορεί να ευθύνεται για αυτές τις αρρυθμίες και μπορεί, σε ορισμένα ευάλωτα άτομα, να ευθύνεται για θανάτους που προηγουμένως είχαν αποδοθεί λανθασμένα σε πνιγμό ή υποθερμία”
Τρίτη Απειλή Μειωμένη πνευματική ικανότητα
Τη στιγμή που χτυπάτε στο νερό, το κρύο σοκ προκαλεί τεράστια μείωση στην ικανότητα σκέψης και λειτουργίας σας. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα – ακόμα και αφού βγείτε από το νερό.
Πιο συγκεκριμένα αυτά που συμβαίνουν μετά την εμβάπτιση σε κρύο νερό είναι μεταξύ των άλλων τα εξής:
Αποπροσανατολισμός
Φόβος
Πανικός
Αδυναμία καθαρής σκέψης
Αδυναμία αξιολόγησης επιλογών
Αδυναμία υλοποίησης σχεδίου δράσης παγώνει στη θέση του
Παράλειψη δράσης ανικανότητα
Λήθαργος
Συμπέρασμα
Εάν επιθυμούμε να κάνουμε κολύμβηση σε κρύο νερό οφείλουμε να ενημερωθούμε σωστά για τους κινδύνους, να κάνουμε τις απαραίτητες καρδιολογικές εξετάσεις και να χρησιμοποιήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Δεν μπαίνουμε στο κρύο νερό δίχως τη χρήση wetsuit και αξεσουάρ νεοπρενίου. Πάντοτε έχουμε μαζί μας σημαδούρα ασφαλείας και κολυμπάμε πάντοτε παράλληλα με την ακτή. Δεν κολυμπάμε ποτέ μόνοι μας. Διαβάστε σχετικό άρθρο στο TriathlonWorld που αναφέρουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Βιβλιογραφία
Michae Shuttock, Michael Tripton “Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion?”
Kenney, Wilmore, Costil «Physiology of Sport & Exercice”