Προπονητική Πιστοποίηση Τριάθλου

 

Εξαιρετικά Υπερήφανος να ανανεώνεται για ακόμα μία χρονιά η προπονητική μου πιστοποίηση Τριάθλου στο Υψηλότερο επίπεδο (level 3) από την Ομοσπονδία Τριάθλου της Νέας Ζηλανδίας.

Η Νέα Ζηλανδία είναι 4η στο πίνακα μεταλλίων του Τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει κερδίσει χρυσό & αργυρό στους άντρες στο Τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνας (στη Βουλιαγμένη στη διαδρομή που είχα σχεδιάσει.) 

Η ιδιαιτερότητα και καινοτομία των προγραμμάτων εκπαίδευσής των προπονητών των Νέων Ζηλανδών είναι μεταξύ των άλλων ότι τα προγράμματα Level 2 & 3 διαρκούν κατά ελάχιστο 1 χρόνο το καθένα και δίνεται έμφαση στο να βοηθηθούν οι προπονητές να μάθουν να εξελίσσονται μέρα με την μέρα τόσο επιστημονικά και προπονητικά όσο και κυρίως επαγγελματικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας.

Ήταν σχεδόν καθημερινή η επικοινωνία με τον επιβλέπων Προπονητή και πολύ ουσιαστικά τα σχόλια/ ανατροφοδότηση που λάμβανα την περίοδο 2013-14-15-16. 

Πέρα από τις εξετάσεις γνώσεων και τις εργασίες οι προπονητές Τριάθλου πριν λάβουν την πιστοποίηση αξιολογούνται/ ελέγχονται : 

• Για τα προγράμματα Τριάθλου που σχεδιάζουν. Οι προπονητές υποβάλλουν αναλυτικά/ καθημερινά προγράμματα ενός έτους για υπαρκτούς αθλητές πέρα από case studies. Μετά από ένα χρόνο αξιολογούνται τα προγράμματα αφού τα έχουν εκτελέσει οι αθλητές και φυσικά ελέγχεται εάν είναι η βέλτιστη προσέγγιση για την επίτευξη των αθλητικών στόχων.

• Για τις προπονητικές τους δεξιότητές τους στις προπονήσεις στο αγωνιστικό χώρο, δηλαδή πως σχεδιάζουν μία προπονητική μονάδα, πως επιδρούν θετικά σε κάθε αθλητή σε αυτή την προπόνηση και πως μπορούν να λάβουν γρήγορες και κρίσιμες αποφάσεις. Π.χ. για το Level 2 έπρεπε να υποβληθούν τουλάχιστον 100 αναλυτικές αναφορές προπονήσεων.

• Για το πως μπορούν να μετατρέψουν τις καθημερινές επαγγελματικές τους εμπειρίες σε γνώσεις και να βελτιώνονται χρησιμοποιώντας τεχνικές experiential learning.

• Για τις ηγετικές αλλά και managerial ικανότητες στο να διαχειριστούν ομάδα αθλητών και στο level 3 στον τρόπο διαχείρισης εθνικών ομάδων και ανάπτυξης ταλαντούχων αθλητών διεθνούς επιπέδου.

• Για την προπονητική τους φιλοσοφία, τις αξίες τους, τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και ηθικών θεμάτων.

Φέτος για πρώτη φορά στην ανανέωση της πιστοποίησης προστέθηκε και η εκπαίδευση anti-doping.

Δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια τα προγράμματα τους στο Τρίαθλο δεν προσφέρονται σε αλλοδαπούς αρά μόνο σε Νέο – Ζηλανδούς. 

Η Νέα Ζηλανδία ίσως έχει το καλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών και αυτό αποδεικνύεται από τα Ολυμπιακά Μετάλλια.

Μία χώρα με μόλις 4,8 εκ. και 20 μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκυο.

Έχει δική της προπονητική σχολή που βασίζεται στις πιο καινοτόμες παιδαγωγικές, επιστημονικές και ψυχολογικές θεωρίες.

Επίκεντρο ο αθλητής που αντιμετωπίζεται ολιστικά και αναπτύσσεται σε πέρα από την Φυσική Κατάσταση σε θέματα γνώσεων, νοητικής ενδυνάμωσης, Ψυχολογικής προσέγγισης και φυσικά και κοινωνικά μέσα στο αθλητικό πλαίσιο.