Το Τρίαθλο στην Ελλάδα

 

Ανεβαίνει το Τρίαθλο!

Κάθε χρόνος που περνάει όλο και περισσότεροι αθλητές & αθλήτριες συμμετέχουν σε αγώνες Τριάθλου.

Ταυτόγχρονα όλο και περισσότεροι αγώνες διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από διαφορετικούς πλέον  διοργανωτές.

Το Τρίαθλο ακολουθώντας την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης των Ελλήνων απέναντι στον αθλητισμό  έχει μία συνεχή άνοδο που δεν θα ήταν υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε ως εντυπωσιακή.

Αν και δεν είναι εύκολο να έχουμε απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των διαφορετικών αθλητών & αθλητριών που συμμετέχουν σε ετήσια βάση σε ένα αγώνα Τριάθλου αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν δοκιμάσει  να συμμετέχουν σε ένα αγώνα Τριάθλου και μικρός ο αριθμός των αθλητών που προπονούνται συστηματικά σε ετήσι βάση στο πλαίσιο λειτουργίας μίας ομάδας ή ενός συλλόγου.

Το Τρίαθλο είναι πλέον μία ελκυστική μορφή αγώνα και άσκησης. Ελπίζουμε όλοι οι διοργανωτές να σταθούν με ευθύνη σε κάθε αγώνα που αναλαμβάνουν ώστε ο κάθε αγώνας να είναι διαφήμιση για το άθλημα και να αποφευχθούν γεγονότα που μπορούν να λειτουργήσουν δυσφημιστικά για το άθλημα.

Ατυχή γεγονότα μπορούν   ακόμα και να σταματήσουν αυτή την πορεία ανάπτυξης. Είναι σίγουρο ότι εάν οι διοργανωτές προέρχονται από το άθλημα θα έχουν την υπευθυνότητα  απέναντι σε αυτό καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές ώστε να μην ρισκάρουν την ανάπτυξή του.

Τέλος είναι εύκολο να καταννοήσει κάποιος ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σύλλογοι και ομάδες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους αθλητές και αθλήτριες να ασχοληθούν συστηματικά με το άθλημα.

Είναι σημαντικό  οι ομάδες και σύλλογοι να βοηθήσουν τους αθλητές να ξελίξουν την τεχνική τους, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάστασης καθώς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο άθλημα.

 Πολλοί συμμετέχουν σε αγώνες Τριάθλου αλλά ύστερα χάνουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα καθώς δεν υπάρχουν οι σωστές αθλητικές δομές – ελάχιστες οι εξαιρέσεις των σωματείων και ομάδων- ώστε να διευκολύνονται και να παρακινούνται στην καθημερινή τους προπόνηση. Καλά οργανωμένα σωματεία και ομάδες είναι ο καταλυτικός παράγοντας ώστε να αναβαθμιστεί  και ποιοτικά το άθλημα καθώς και να υπάρχει εξάπλωση της ιδιαίτερης κουλτούρας του αθλήματος.