Γιάννης Ψαρέλης : «Είσαι τόσο καλός αθλητής, όσο ο τελευταίος σου αγώνας» – Tips για έναν beginner στο τρίαθλο

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Μουζακίτη

Ο Γιάννης Ψαρέλης, για αυτούς που γνωρίζουν, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για έναν κορυφαίο τριαθλητή, με τεράστιες επιτυχίες, περισσότερους από 200 αγώνες στα «πόδια» του, ενώ ήταν και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Σήμερα, είναι ένας επιτυχημένος προπονητής στο άθλημα που αγαπά.

Μιλώντας στο μπλογκ της Base Training, τονίζει πως βασική προϋπόθεση για έναν προπονητή, σε οποιοδήποτε άθλημα, προκειμένου να αναγνωριστεί η δουλειά του, είναι η δια βίου μάθηση!

«Ένας προπονητής που τελειώνει μια σχολή, θα πρέπει να έχει στο πλευρό του κάποιους μέντορες – όπως γίνεται στο εξωτερικό – οι οποίοι θα τον βοηθούν σε καθημερινή βάση να βελτιώνεται. Την καθημερινή εμπειρία, θα πρέπει να την κάνει γνώση», σημειώνει και προσθέτει πως στη χώρα μας «δεν παρακολουθούμε όσο πρέπει τις εξελίξεις. Στο εξωτερικό υπάρχουν σύνδεσμοι προπονητών και ομοσπονδίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές για να εξελιχθούν οι προπονητές. Αυτό στην Ελλάδα δεν ισχύει. Ο κάθε προπονητής θα πρέπει να ‘’ψαχτεί’’ μόνος του, να κάνει ένα μεταπτυχιακό, να παρακολουθήσει μια σχολή».

Το κίνητρό του, προκειμένου να συνεχίζει να συμμετέχει στους αγώνες τριάθλου και ταυτόχρονα να είναι τόσο ανταγωνιστικός, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν:  «Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι είσαι τόσο καλός αθλητής, όσο ο τελευταίος σου αγώνας. Σε κάθε αγώνα, ήθελα να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχεις συμμετάσχει σε 100 αγώνες, αλλά θυμάσαι πάντοτε τον τελευταίο».

«Όταν ξεκινάς τρίαθλο, στην αρχή αυτό που θέλεις είναι να τερματίσεις. Τερματίζεις έναν αγώνα σπριντ, στη συνέχεια θέλεις να τερματίσεις έναν αγώνα μεγαλύτερης διάρκειας και στο τέλος, θέλεις να τερματίσεις σε έναν αγώνα Ironman. Στη συνέχεια, ήθελα να πληρώ τα κριτήρια ώστε να είμαι μέλος της εθνικής ομάδας», σημειώνει ο Γιάννης Ψαρέλης.

Ταυτόχρονα, μίλησε στο κανάλι της Base Training για την εμπειρία του από τον πρώτο αγώνα – πρόκληση «Ironman» στον οποίο συμμετείχε και ταυτόχρονα έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για έναν beginner στον μαγικό κόσμο του τριάθλου.