Home / Uncategorized /
Κατερίνα Παπαϊωάννου : Η νικήτρια της Ολυμπιακής Απόστασης στο Σχινιά
Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα Ολυμπιακής Απόστασης στο Σχινιά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη νικήτρια του αγώνα.
Η Κατερίνα γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε Βιομηχανική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έπειτα φοίτησε στο ΕΜΠ για τις μεταπτυχιακές σπουδές της, ενώ συνεχίζει να σπουδάζει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.
Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα, όπου ασχολείται με τον επίκαιρο τομέα των κόκκινων δανείων.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό όταν ήταν 28 ετών και άρχισε το τρίαθλο δύο χρόνια αργότερα.
Συνέντευξη
Triathlon.gr : Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με το τρίαθλο;
Είχα ξεκινήσει με τρέξιμο κι έτρεχα ήδη δύο χρόνια. Εφόσον δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με τον αθλητισμό πιο πριν, τα οφέλη που είδα ήταν εντυπωσιακά και άμεσα. Το τρίαθλο το άκουσα από φίλους και αναρωτήθηκα αμέσως, αν με το τρέξιμο είδα τέτοια διαφορά, τι θα γινόταν αν κατάφερνα να κάνω κάτι τόσο δύσκολο – όπως μου είχε φανεί τότε το τρίαθλο;
Triathlon.gr: Πόσες ώρες αφιερώνεις καθημερινά στην ενασχόλησή σου με το τρίαθλο;
Στο τρίαθλο αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο κάθε μέρα, όμως μόνο ένα μέρος αυτού του χρόνου είναι η προπόνηση. Η προπονηση μου παίρνει περίπου μία με δύο ώρες τις καθημερινές, δύο με τρεις τα Σαββατοκύριακα. Περισσότερο αν προετοιμάζομαι για κάποιο μεγάλο αγώνα. Μου αρέσει όμως επίσης να διαβάζω και να ενημερώνομαι για διάφορα θέματα, όπως ας πούμε για την τεχνική των αθλημάτων, για τεχνολογικές καινοτομίες, για την ψυχολογία των αθλημάτων αντοχής και για την ιστορία τους.
Triathlon.gr: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις μία επαγγελματική καριέρα με το Τρίαθλο;
Νομίζω πως το παν είναι να καταφέρεις να πειθαρχήσεις σε ένα πρόγραμμα. Δεν μου αρέσει που λείπω από το σπίτι όλη την ημέρα – γιατί αναγκαστικά πηγαίνω στην προπόνηση κατ ευθείαν μετά από το γραφείο – αλλά όταν έχεις σχηματίσει τη ρουτίνα σου και ξέρεις ακριβώς τις κινήσεις σου, τότε όλα γίνονται αυτόματα. Εξαιρετική βοήθεια σε αυτό είναι η επιλογή ενός προπονητή, ο οποίος θα φτιάξει μαζί σου το πρόγραμμά σου όπως σου ταιριάζει, ώστε να κερδίσεις χρόνο και να γλιτώσεις πολλά λάθη. Και πάντοτε σκέφτομαι πως άλλες γυναίκες έχουν την εργασία τους, τα παιδιά τους και καταφέρνουν να κάνουν και τρίαθλο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσο απαιτητική κι αν είναι η ημέρα στο γραφείο, δεν έχω δικαίωμα να γκρινιάξω!
Triathlon.gr : Περίμενες αυτή τη νίκη στο τρίαθλο ολυμπιακής απόστασης στο σχινιά;
Ήμουν σχεδόν βέβαιη ότι θα είμαι δεύτερη. Δεν είχα καταλάβει ότι είμαι πρώτη, μέχρι την πρώτη αναστροφή στο τρέξιμο. Όταν είδα πόσο κοντά μου είναι η δεύτερη γυναίκα και γνωρίζοντας ότι είναι πολύ καλή στο τρέξιμο, περίμενα πότε θα με περάσει κι έκανα ότι μπορούσα για να την καθυστερήσω. Δεν είχα άγχος, γιατί ήξερα πως είχα κάνει έναν πολύ καλό αγώνα για τα δεδομένα μου, σε όποια θέση κι αν κατέληγα. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που εν τέλει έτρεξα τόσο καλά. Δεν ένοιωθα ψυχολογική πίεση.
Triathlon.gr : Ποιοι oι αγωνιστικοί σου στόχοι για το 2020 και μακροπρόθεσμα γενικότερα;
Ο στόχος του 2020 είναι το half ironman στο Costa Navarino. Το έτρεξα πρώτη φορά φέτος. Ήμουν πολύ συντηρητική γιατί δεν είχα ξανακάνει την απόσταση και η συγκεκριμένη διαδρομή δεν είναι εύκολη. Πήγα για να τερματίσω και να απολαύσω τον αγώνα. Φέτος θα ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο. Αργότερα ίσως κάποιο half στο εξωτερικό. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να εξοικειωθώ με την απόσταση του half και να την κάνω δική μου, όπως εξοικειώθηκα και με την ολυμπιακή. Δεν ξέρω πόσος καιρός θα χρειαστεί για να γίνει αυτό, αλλά δεν με απασχολεί, γιατί αγαπώ τη διαδικασία της προετοιμασίας και της βελτίωσης. Ο αγώνας είναι η δικαιολογία για να μπει κανείς στη διαδικασία αυτή!
Triathlon.gr : Τι θα συμβούλευες μία κοπέλα που θέλει να ασχοληθεί με το Τρίαθλο;
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται στην αρχή. Οι γυναίκες διστάζουν πολύ γιατί τους φαίνεται εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά το τρίαθλο είναι τόσο απαιτητικό, όσο απαιτητικό θέλεις εσύ να γίνει. Μια στοιχειώδης εξοικείωση με τα τρία αθλήματα αρκεί για να τερματίσεις ένα μικρό τρίαθλο και να αντλήσεις τεράστια χαρά και αυτοπεποίθηση από αυτό. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ειδικά στις γυναίκες. Δεν έχουν συνηθίσει να νοιώθουν δυνατές. Και το να τερματίζεις ένα τρίαθλο, σε κάνει να νοιώθεις δυνατή. Κι όσο δυνατότερη νοιώθεις, τόσο περισσότερο καταφέρνεις να ανταπεξέλθεις σε άλλες δυσκολίες, εκτός του τριάθλου.
Triathlon.gr : Γιατί το ποσοστό των Γυναικών που ασχολούνται με το τρίαθλο είναι ακόμα μικρό και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αυξηθεί;
Οι γυναίκες είναι πιο πιεσμένες στην καθημερινότητά τους από ότι οι άνδρες. Είναι τέτοιες οι κοινωνικές συνθήκες που αφενός τις αναγκάζουν να ασχολούνται με περισσότερα πράγματα, αφετέρου τις αποτρέπουν από κάποια άλλα (όπως το τρίαθλο ή άλλα «αντρικά» αθλήματα και χόμπι). Δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα, που είμαστε και πιο παραδοσιακοί, παρατηρείται πιο έντονα. Αυτό μοιραία θα αλλάξει όσο ωριμάζουν οι συνθήκες. Ως τότε όμως είναι σημαντικό να παροτρύνουμε κάθε προσπάθεια και να τους δίνουμε ευκαιρίες ώστε να γνωρίσουν του τρίαθλο. Όχι μόνο μέσω των ΜΜΕ, αλλά με την παρουσία τους. Να τις καλέσουμε να δουν έναν αγώνα, να δουν το κλίμα που υπάρχει και τα χαμόγελα όσων τερματίζουν, να τις καλέσουμε σε μια προπόνηση, να καταλάβουν ότι είναι κάτι προσεγγίσιμο κι ότι μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.
Επίσης νομίζω πως το πιο «εχθρικό» στοιχείο του τριάθλου για τις γυναίκες είναι το ποδήλατο. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες κολυμβήτριες, πάρα πολλές που τρέχουν, αλλά το ποδήλατο τις τρομάζει. Δεν το έκαναν όταν ήταν μικρές, δεν είναι φιλικοί οι δρόμοι, δεν τα καταφέρνουν με τα μηχανικά μέρη…. Το έχω ακούσει πολλές φορές και το καταλαβαίνω πολύ καλά, γιατί κι εγώ ξεκίνησα από εκεί. Υπάρχουν όμως λύσεις και για τα τρία, που δεν τις ξέρεις αν δεν ασχοληθείς πρώτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τολμήσουμε και να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο που χρειάζεται. Δεν έχει σημασία πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος, όταν έχεις αγαπήσει τη διαδικασία!